Benlik Saygısı ve İnternet

Ramazan Eles
2 min readDec 18, 2021

İnternette kendinizi tanıtmak için neredeyse iyi bir form. Ama sadece kendi kişiniz değil, aynı zamanda neyin peşinde olduğunuz da sergileniyor.

Kim olduğunuzu, nasıl yaşadığınızı, hangi kitapları okuduğunuzu, ne topladığınızı, ne yediğinizi ve ne kadar sağlıklı yaşadığınızı gösterirsiniz. Bu konuda daha az şey yazılıyor — genellikle resimlere ihtiyaç var. Bu kendini ifade etmenin bir alanıdır.

Şimdi Flinders Üniversitesi’nin bu konuyla ilgili yaptığı bir araştırma ortaya çıktı ve bu tür resimleri yükleyen kadınların diğer kadınlara zarar verdiği ortaya çıktı. Tabii bunu bilerek yapmıyorlar ama resimlere bakmak diğer kadınların özgüvenini düşürüyor.

Etki, izleyicinin bunun mankenler veya benzerleriyle ilgili değil, tamamen normal kadınlarla ilgili olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor gibi görünüyor; ki bu daha da kötü olabilir.

Ancak olumlu bir etkisi de vardı: İzleyiciler daha fazla spor yapmak ve daha iyi yemek yemek istedi.
Yine de araştırmacılar, bu tür görüntülerin sosyal karşılaştırmalar için kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Çalışma sadece kadınlar üzereneydi.

Ama çeşitli forumlarda erkeklerin yaptığı açıklamalara baktığımda, erkeklerle birlikte olumsuz yönün kaybolduğunu ve olumlu etkisinin daha belirgin hale geldiğini düşünüyorum. Benlik saygısı daha az azalır ve daha fazlasını yapma, daha aktif olma ve daha sağlıklı yaşama teşviki öne çıkıyor.

Bu, günlük yaşamda imge ve temsillerin bizi ne kadar etkilediğini bir kez daha gösteriyor. Başkalarının bizim için belirlediği normlara tabi olduğumuzu — bilinçli veya bilinçsiz olarak.

Sadece normlara boyun eğmekle kalmaz, aynı zamanda kendimize tabi olmamıza izin veririz. Aslında özgür irademiz var (sinirbilimsel ve felsefi konu hala tartışılmaktan çok uzakta ve hararetli bir şekilde tartışılıyor olsa bile) ve duygusal olarak boyun eğmeli miyiz yoksa durumumuzda bir şeyi hemen değiştirmeli miyiz karar verebiliriz.

İster reklam olsun, ister spor fotoğrafları olsun, ister yetiştirilme tarzımız tarafından bize dayatılan normlar olsun, normlara eleştirel bir gözle bakmak, kendimizi kötü bir şeye ikna etmeden ve özsaygımız bodruma çökmeden önce görevimiz bu olmalıdır.
Bir başkası bizim gözümüzde daha başarılı olabilir diye bilerek kendimizi daha da kötüleştirmemiz gerekmiyor — bu durumda daha sağlıklı yaşıyorlar veya daha fazla egzersiz yapıyorlar diyerek motive etmesi gerekiyor. Tabi bilinçli bir şekilde.

--

--

Ramazan Eles

“Eğer bir şeyi basitçe açıklayamıyorsan, onu yeterince iyi anlamamışsın demektir.”